Griekse Druif en Feta Salade

Iedereen weet dat de Griekse salade bestaat uit een mix van tomaten, komkommer, paprika, rode ui en olijven, besprenkeld met extra virgine olijfolie en wat oregano. Tot slot wordt er wat feta over verkruimeld. Simpel, eenvoudig en gezond.

In Griekenland zelf zie je deze creatie vaak als horiatiki ('rustieke salade') or therini ('zomersalade') op het menu staan.


De Griekse salade: Een geschiedenis

Wat niet iedereen weet is dat die salade eigenlijk geen klassieke salade is. Het is een creatie voor toeristen en het is wereldwijd een van de bekende symbolen van de Griekse keuken geworden.

De salade werd echter pas in de later jaren 60 of vroege jaren 70 verzonnen in Plaka, een wijk in Athena, gelegen in de schaduw van de Akropolis. In die periode heerste er weer eens een economische crisis en de Griekse regering had besloten een vaste prijs in te stellen voor allerhande groenten en fruit om woekerprijzer tegen te gaan en zo de bevolking wat te steunen. Dat betekende dat toeristen ook konden berekenen hoeveel een salade hoorde te kosten. Om dat te omzeilen voegden de restaurants feta toe aan de salade en creëerden op die manier een 'nieuwe' Griekse salade. De Griekse salade is dus ontstaan om meer aan toeristen te kunnen verdienen.


Een échte klassieke Griekse salade

Zo'n succes was de 'nieuwe' Griekse salade dat andere écht klassieke salades behoorlijk in de vergetelheid raakten. Tijd om daar wat aan te doen met de Griekse Druif en Feta Salade. Deze eenvoudige salade stamt uit de tijd dat tomaten nog geen gemeengoed in Griekenland waren, al hebben we het recept echter wel ietwat gemoderniseerd.


In Griekeland werd veelal Kefalotyri (en geen feta) gebruikt, maar deze kaassoort is in ons land slechts online bij gespecialiseerde Griekse webshops te bestellen.


Ingrediënten:

- 500 gram gemengde salade

- 250 gram groene pitloze druiven

- 250 gram feta

- Zout en peper

- Extra virgine Yakelos olijfolie

- Sap van een citroen


Bereiding:

- Doe de salade in een kom.

- Voeg de druiven toe.

- Zout en peper naar smaak toevoegen.

- Maak een eenvoudige vinaigrette van extra virgine olijfolie en citroensap. Giet dat over de salade.

- Schaaf of verkruimel na het opdienen de feta over de salade.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van onze heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿

Over de schrijver
Reactie plaatsen