Maak je eigen tapenade

Hoe leuk zou het zijn als je je familie of vrienden een bakje echte, originele en zelfgemaakte tapenade kunt voorzetten. Is dat lastig? Welnee, want om een originele tapenade te maken zijn er maar een paar ingrediënten nodig.


Tegenwoordig kun je in iedere supermarkt bakjes met industrieel gemaakte tapenade kopen. Smaakt niet slecht, zo moet ik toegeven, maar bekijk eens de lijst van ingrediënten. Dan zul je moeten opmerken dat er nogal wat toevoegingen in die tapenade verstopt zitten, kennelijk om de smaak te verbeteren of de houdbaarheid te vergroten.


De geschiedenis van tapenade

De culinaire historie van vrijwel alle landen aan de noordelijke kusten van het Mediterrane gebied deelt veel overeenkomsten. Dat is voornamelijk het gevolg van het klimaat en de onherbergzame (en vroeger dichtbeboste) gebieden, maar ook van de legioenen van de Romeinen. Zij brachten niet alleen hun soldaten naar de vaak onbewoonde kusten, maar ook hun gerechten. 


Het woord tapenade is afkomstig uit het Provençaals en Occitaans, de taal in twee Zuid-Franse Departementen. Het is een verkleinwoord van tapeno, wat 'kappertje' betekent. Uiteindelijk is het terug te herleiden tot het Latijnse capparis ('kappertje').


Pas in het jaar 1880 werd 'de' tapenade ontwikkeld door chefkok Charles Meynier van 'La Maison Dorée', een restaurant in Marseille om een paar hardgekookte eieren te garneren. Hij verpulverde een gelijke hoeveelheid kappertjes en zwarte olijven. Hij voegde daar nog ansjovis en gemarineerde tonijn aan toe. Daarna vond hij het nodig om er nog wat peper, extra vierge olijfolie en cognac aan te voegen. Het geheel werd met een garde tot een pasta samengevoegd. Deze overdadige versie van tapenade heeft de tand des tijds niet doorstaan.


De huidige tapenade

In de loop der jaren zijn er steeds meer ingrediënten verdwenen uit het recept van Charles Meynier. Ook in dit geval gold het adagium less is more. Wat overbleef is een tapenade die slechts bestaat uit zwarte olijven, kappertjes en gezonde extra vierge olijfolie. Simpel te maken en heerlijk rustiek van smaak. 


Nu zou je denken dat perfectie niet te verbeteren is, maar doe eens een simpele zoekslag online en je zult ontdekken dat vrijwel iedereen tegenwoordig een poging doet om tapenade weer te 'verbeteren'. Er worden steeds meer ingrediënten aan het recept toegevoegd en we glijden steeds meer terug naar het overdadige recept van Charles Meynier. 


Ons advies van yakelos is: Negeren die onzin en probeer eens de versie met de minste ingrediënten.


Ingrediënten:

- 100 gram zwarte olijven (bij voorkeur de Franse Niçoise, maar Kalamatas mogen ook)

- Twee eetlepels kappertjes

- Twee eetlepels extra vierge olijfolie

- Zeezout en zwarte peper (naar smaak)



Bereiding:

- Tapenade is een kwestie van blenden en klaar. Doe dat met een vijzel of staafmixer. Er mogen best wat stukjes in de tapenade blijven zitten, dat geeft het wat meer structuur. Mix dus niet te lang. 

- Blijft de tapenade wat droog? Voeg dan één eetlepel extra vierge olijfolie extra toe. 

- Breng de tapenade vervolgens op smaak met wat zeezout en peper. 


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿-->> hier

Over de schrijver
Reactie plaatsen