Gegrilde Abrikozensalade

Deze keer nemen we van Yakelos de gelegenheid te baat om een (soort van) ode te brengen aan Jamie Oliver, de Britse kok die de Mediterrane kookkunst voor iedereen bereikbaar maakte. Dit recept is afkomstig uit 'Jamie kookt Italië' (2018).

Jamie zegt over dit recept: “Sinds ik jaren geleden ontdekte hoe Italianen fruit in salades verwerken, is een salade maken voor mij nooit meer hetzelfde geweest. Het was niet langer dat onbenullige bijgerecht, maar een complete culinaire smaakervaring. In dit recept vieren texturen en kleuren een verrukkelijk feest, en ik denk dat je het zeker lekker zult vinden. Je kunt ook andere steenvruchten gebruiken”.

Het zomerse recept zorgt er voor dat je jezelf supersnel in la dolce vita ('het zoete leven' ofwel 'het goede leven') waant. Zo blijkt dat een kleurrijke salade ook ontzettend gezond kan zijn.

Ingrediënten (voor 4 personen):
- Acht rijpe abrikozen
- Acht takjes verse tijm (liefst bloeiende)
- Extra vergine olijfolie
- Twee eetlepels witte wijnazijn
- Een paar roze peperkorrels
- Halve rode ui
- Twee flinke handenvol slablaadjes, zoals escarole, Castelfranco of wilde rucola
- Vier plakjes prosciuttoham
- Eén bol mozzarella (van 125 gram)
- Eén citroen

Bereiding:
- Zet een grillpan op hoog vuur. Snijd de abrikozen doormidden, verwijder de pitten en maak de helften op een bord aan met de helft van de tijm en 1 eetlepel olijfolie. Leg de vruchten op de snijkant in de pan en gril ze in totaal 6 minuten, tot beide kanten licht geschroeid en gekaramelliseerd zijn. Keer ze halverwege om.
- Meng de azijn in een schaal met 2 eetlepels extra vergine olijfolie. Kneus de roze peperkorrels en doe ze erbij. Pel de rode ui, snijd hem in flinterdunne ringen en hussel ze door de dressing. Zoek je slablaadjes uit en scheur de grotere in stukjes. Strooi ze in de schaal, maak ze voorzichtig aan en voeg naar smaak peper en zout toe. Scheur de plakjes prosciutto in stukjes en drapeer ze losjes over de salade.
- Trek de bol mozzarella voorzichtig open, strooi er een snuf zeezout en zwarte peper plus wat citroenrasp over, besprenkel met een paar drupjes extra vergine olijfolie en scheur de kaas in stukjes over de salade. Leg de gegrilde abrikozen op en om de salade en bestrooi met de knapperige tijmblaadjes uit de pan en de overgebleven blaadjes en bloemetjes. Sprenkel er nog een scheutje extra vergine olijfolie over en ga aan tafel.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿-->> hier




Over de schrijver
Reactie plaatsen