In Tunesië is men tevreden over het afgelopen oogstjaar 2024/25. Het Tunesische Ministerie van Landbouw schat namelijk dat het land ongeveer 340,000 metrische ton extra vierge olijfolie zal produceren, de grootste opbrengst sinds het record van het oogstjaar 2019/20 toen 440,000 ton werd geproduceerd.
Als gevolg hiervan verwacht het het Nationale Olijfoliebureau dat de export zal kunnen stijgen tot 300,000 ton, een stijging van ongeveer 50 procent in vergelijking met het vorige oogstjaar en de hoogste score sinds 2019/20.
Dit zou in theorie een druk op het prijsniveau kunnen betekenen, waardoor Tunesische extra vierge olijfolie voor de consument wat goedkoper zou kunnen worden. Maar niet alles is zonneschijn in de wereld van extra vierge olijfolie.
De grote olijfolieverkopende bedrijven in de Europese Unie importeerden in het oogstjaar 2022/23 namelijk 176,051 ton Tunesische olijfolie, voornamelijk in bulk en dat is (uiteraard) tegen een sterk gereduceerde prijs. Het toont de zwakte van de Tunesische economie ten opzichten van die van de Europese Unie. Geen wonder dat er steeds meer stemmen opgaan om daar iets aan te doen.
Eén van de manieren om het inkomen voor Tunesische olijfolieboeren te verhogen is het lokaal bottelen van hun olijfolie. Extra vierge olijfolie, verkocht in literflessen, levert immers veel meer op dan liters extra vierge olijfolie, verkocht in bulk aan importeurs in Spanje of Italië. Die verkopen het in Nederland met op het etiket met nét niet onjuiste teksten als 'Gebotteld in de EU' of 'Geïmporteerd uit Italië'.
Maar dat is een proces van lange adem en een overdaad aan extra vierge olijfolie betekent direct dat de prijzen onder druk staan. Toch bereikte die gebottlede extra vierge olijfolie van het afgelopen oogstjaar al een ongekende 28,600 ton aan export, wat een aanzienlijke stijging was ten opzichte van de 9,900 ton in 2022/23.
Die dalende prijs van olijfolie bij de bron betekent echter dat de waarde van deze export dit jaar waarschijnlijk zelfs niet het record van 5.16 miljard dinar (€ 1.56 miljard) zal bereiken van 2023/24.
Ondanks de uitdagingen op de markt moeten we erkennen dat de situatie er goed uitziet voor Tunesische olijfboeren. We wijzen daarbij ook op de recente regenval, die de watervoorraden in het hele land heeft verbeterd, als een positief teken voor het oogstjaar 2025/26.
Wat zijn de gevolgen voor de Nederlandse en Belgische consument, zo luidt de terechte vraag. Welnu, de Tunesische olijfolie in bulk zal nog steeds tegen afbraakprijzen verkocht worden aan het buitenland. De gebottelde extra vierge olijfolie zorgt voor een wat stabieler inkomen voor de Tunesische olijfolieboer en die prijzen kunnen niet echt dalen. Ook in Tunesië stijgen de kosten voor, bijvoorbeeld, lonen en transport.
Koop je gezonde biologische Yakelos extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis.
Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor Yakelos olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿