Radijsbladpesto

Pesto alla genovese wordt traditioneel bereid door met een vijzel basilicum, knoflook en pijnboompitten fijn te wrijven in extra virgine olijfolie. Vervolgens wordt, afhankelijk van de regio, harde Parmezaanse kaas of harde Siciliaanse schapenkaas toegevoegd om het mengsel wat smeuïger te maken. 


In Zuid-Europa is het niet altijd zwoel zomerweer. Soms zorgen verschroeiend hete zomers of aanhoudende regenbuien voor het mislukken van de oogsten. Vroeger konden oorlogen en burgeroorlogen ook van grote invloed zijn op de beschikbaarheid van voedsel. Legers werden immers niet of nauwelijks bevoorraad en de soldaten moesten ter plaatse hun eten maar zien te vergaren. Dan blijft er al snel niets meer over voor de plaatselijke bevolking en was een hongersnood soms het directe gevolg. 


Alternatieve pesto

Het was dus niet meer dan logisch dat ook pesto soms bereid werd met alternatieve ingrediënten. Een voorbeeld is de radijsbladpesto. 


Hier in Nederland kopen we een bosje heerlijke radijsjes bij de supermarkt, snijden het loof eraf en wassen de radijsjes. Het loof wordt achteloos weggegooid, maar dat is zo zonde. Radijsloof is heerlijk pittig van smaak en is zeer geschikt voor het maken van een alteratieve pesto. 


Ingrediënten:

- Loof van een bos radijsjes

- Eén teen knoflook

- 30 gram pijnboompitten

- 30 gram geraspte Parmezaanse kaas

- 3 eetlepels extra virgine Tunesische Terra Delyssa olijfolie.  


Bereiding:

Was en dep het groene radijsblad droog. Snijd het loof fijn. Pel de knoflook en snijd deze fijn. Maal het geheel met een vijzel in een mortier fijn (of gebruik een staafmixer) terwijl je langzaam de olijfolie toevoegt. Wanneer een homogene substantie is bereikt is de radijsbladpesto direct klaar voor gebruik. 


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿


Over de schrijver
Reactie plaatsen