Toursi (Griekse ingemaakte groenten)
18 juni 2025 

Toursi (Griekse ingemaakte groenten)

Een gezond gerecht op tafel zetten is gemakkelijk. Zo gemakkelijk zelfs dat er soms helemaal niet gekookt hoeft te worden. Een van deze gerechten is toursi. Het is een oud gerecht en de oorsprong ervan is terug te voeren tot de oude Perzen, waar het woord torš 'zuur' betekende.


In Turkije, hoewel ze hun land tegenwoordig Türkiye willen noemen om te voorkomen dat het met een turkey ('kalkoen') wordt vergeleken, wordt het gerecht turşu genoemd en is een (bij)gerecht van ingemaakte groenten. Populaire keuzes zijn komkommers, wortelen, bloemkool en groene tomaten, vaak ingemaakt in (wijn)azijn, pekel of een combinatie hiervan.


Tijdens de Ottomaanse veroveringen van Europa, werd het gerecht verwelkomd (en soms enigszins aangepast) door de veroverde landen. Zo werd het bijvoorbeeld toursi (τουρσί) in Griekenland, turshi in Albanië en turšija (туршија) in Macedonië.


In Griekenland is toursi een traditioneel ingelegd groentegerecht geworden, vaak geserveerd als een pittig bijgerecht (of meze) bij brood, kaas of gegrild vlees. Door naast witte wijnazijn ook extra vierge olijfolie te gebruiken als inmaakvloeistof ontstaat een bijna zijdezachte smaak van de groenten. Het verfijnt ook de zure smaak van de witte wijnazijn.


De Romeinen konden toursi ook wel waarderen, al werd de naam aangepast tot giardiniera, wat letterlijk 'tuinierster' ('vrouwelijke tuinier')  betekent. Het is afgeleid van het Italiaanse woord giardino (denk aan het Engelse garden),  en verwijst naar de mix van groenten die uit de tuin gehaald werd.


Ingrediënten:

- 100 ml honing

- 200 ml extra vierge olijfolie

- 600 ml wittewijnazijn

- 500 gram gemengde groenten, zoals komkommer, wortel, bloemkool, kool, courgette en tomaten (in hapklare stukken gesneden)

- 25 gram selderij (dun gesneden)

- 2 eetlepels koriander (fijngehakt)

- Extra vierge olijfolie

- Zeezout (naar smaak)


Bereiding:

- Stoom de groenten

- Meng intussen de honing, extra vierge olijfolie en azijn tot een glad mengsel.

- Doe de gestoomde groenten in een gesteriliseerde pot.

- Giet het inmaakmengsel erover.

- Laat het twee dagen in de koelkast staan.

- Voor het serveren, giet de ingemaakte groenten af, meng ze met koriander, extra vierge olijfolie en breng op smaak met zeezout.


Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿-->> hier

Over de schrijver
Reactie plaatsen