Dua Lipa: Vanille-ijs met olijfolie en zeezout
05 maart 2024 

Dua Lipa: Vanille-ijs met olijfolie en zeezout

De bekende zangeres Dua Lipa ontketende een rage op sociale media na een interview op BBC Radio. Ze kreeg de vraag van welke gerechten ze kon genieten. Ze antwoordde, een beetje onverwacht, 'Weet je wat ik écht lekker vind? Vanille-ijs met olijfolie en zeezout erbovenop. Zoveel mensen aan wie ik het heb laten proeven, heb ik naar de dark side gebracht.' 

Heel veel mensen werden door haar antwoord geïnspireerd en besloten het eens te proberen: Vanille-ijs met olijfolie en zeezout. En wat bleek? Het bleek een groot succes. 

Het klinkt misschien vreemd, maar roomijs met een paar druppels extra virgine olijfolie en een paar korrels zeezout levert een perfecte smaakcombinatie op. En geef toe: In het Italiaans klinkt het nog exotischer als Gelato con olio e sale. 

Jamie Oliver

Dit dessert is hier in eerste instantie echter bekend geworden door de populaire Engelse chefkok Jamie Oliver die het in zijn in 2005 uitgegeven kookboek 'Jamie's Italy' optekende. Tegenwoordig circuleert het recept op sociale media waar het als een soort uitdaging wordt gegeten. 

Jamie Oliver beschreef zijn smaakervaring als volgt: 'Ik kreeg dit gerecht jaren geleden voorgeschoteld en was geschokt, maar het bleek verschrikkelijk lekker! Je kunt het alleen met succes klaarmaken met goed vanille-ijs en de beste olijfolie die er te krijgen is. Doe een paar bolletjes vanille-ijs in schaaltjes, giet er wat heel goede extra vergine olijfolie over, liefst eentje met een mooi grassige, bloemige smaak, en strooi er een klein snufje zeezout over. Ik kan niet uitleggen waar het op lijkt… je moet het gewoon zelf proberen!’ 

Oorsprong: Sicilië

Onderzoek toont aan dat het recept (of gebruik) zeker al in het begin van de vorige eeuw op Sicilië bekend was, maar het leidde daar een wat sluimerend bestaan. Totdat Jamie Oliver het bij miljoenen mensen bekend maakte in zijn kookboek. 

Smaaksensatie!

De combinatie van roomijs met olijfolie is niet zo vreemd als dat het in eerste instantie lijkt, want is roomijs zit zelf ook al behoorlijk wat vet in de vorm van melkvet. De extra virgine olijfolie geeft een extra romige smaak aan het roomijs, terwijl het zeezout als smaakversterker dient en tegelijkertijd een crunchy effect heeft. Het gevolg is dat een hapje ijs in het begin ietwat bitter, fruitig en nootachtig smaakt, vervolgens zacht en zout, en tot slot een heerlijke zoete nasmaak. 

Zoals Jamie Oliver het al adviseert: Je moet het gewoon zelf proberen. 

Over de schrijver
Reactie plaatsen