Sommige producenten van extra vierge olijfolie hebben een nieuw gat in de markt ontdekt verzonnen: High Phenolic Olive Oil. Dat betekent dat ze extra vierge olijfolie op de markt brengen die een hoger gehalte aan fenolen, vooral oleocanthal, zou hebben dan reguliere extra vierge olijfolie. Hebben ze daarvoor speciale olijven gekweekt, is het een natuurlijke mutatie?
Hmm, zo zal de kritische lezer van dit artikel wellicht opmerken, wat is oleocanthal precies en hoeveel is 'hoog'?
Wat is oleocanthal?
Welnu olijven maken oleocanthal aan als een natuurlijk verdedigingsmechanisme. De stof beschermt de olijfboom tegen omgevingsstressoren, zoals ziekteverwekkers en fysieke schade. Oleocanthal heeft antimicrobiële en ontstekingsremmende eigenschappen, die microbiële infecties en begrazing door herbivoren helpen voorkomen en zo de overleving van de plant bevorderen. De aanwezigheid ervan in olijfolie, met name in extra vierge varianten, wordt ook in verband gebracht met gezondheidsvoordelen bij de mens, zoals het verminderen van ontstekingen, dankzij het vermogen om COX-enzymen te remmen, vergelijkbaar met ibuprofen[1].
Oleocanthal is een fenolische verbinding die ook ontstaat tijdens de verwerking van olijven, vooral wanneer ze worden geperst tot olijfolie, want ook dát is natuurlijk een vorm van fysieke schade.
Waar is oleocanthal goed voor?
Wetenschappelijk onderzoek heeft intussen aangetoond dat oleocanthal behoorlijk positieve effecten heeft. De belangrijkste daarvan is dat het ontstekingsremmende effecten heeft, aangezien het bepaalde enzymatische processen remt. Daardoor heb je minder snel last van chronische ontstekingen als artritis en hart- en vaatziekten. Bovendien kan oleocanthal mogelijk een remmend effect hebben op het ontstaan van de Ziekte van Alzheimer. Ook verlaagt oleocanthal het risico op het ontstaan van aderverkalking (arteriosclerose).
Is Tunesische olijfolie rijk aan oleocanthal?
Er bestaan in het Mediterrane gebied verschillende rassen olijven, waarvan bekend is dat ze rijk zijn aan oleocanthal. Voorbeelden daarvan zijn de Coratina (Italië), Picual (Spanje), de Koroneiki (Griekenland).
Maar ook bepaalde Tunesische rassen hebben van nature een hoog gehalte aan oleocanthal. De bekendste daarvan is de Chemlali, de in dat land meest verbouwde varieteit olijf[2]. Olijfolie, geproduceerd uit de Chemlali-olijf, bevat over het algemeen een aanzienlijke hoeveelheid oleocanthal, vooral in vroeg geoogste, biologische of niet-geïrrigeerde boomgaarden.
Conclusie
Het introduceren van High Phenolic Olive Oil lijkt vooral een marketingtruc te zijn van bepaalde merken extra vierge olijfolie. Zoals altijd het geval is, betekent dat het ook een stuk prijziger is dan 'gewone' extra vierge olijfolie. Omdat de Tunesische Chemlali-olijf van nature al een hoog gehalte aan oleocanthal bevat, is deze net zo gezond als die High Phenolic Olive Oil.
En, jawel, de olijfolie van Yakelos wordt geproduceerd van de Chemlali. Yakelos extra vierge olijfolie is uiteraard ook biologisch.
[1] Cicerale et al: Biological activities of phenolic compounds present in virgin olive oil in International Journal of Molecular Sciences - 2020
[2] Bendi Djelloul et al: Phenolic compounds and fatty acids content of some West Algerian olive oils in Horticultural Journal – 2020.
Koop je gezonde biologische extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis.
Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿-->> hier