Het immuunsysteem beschermt het menselijk lichaam tegen indringers of veranderde eigen cellen. Behalve de bescherming tegen virussen, bacteriën en parasieten, wordt het immuunsysteem ook wel ingezet om afvalstoffen, gifstoffen of zieke lichaamscellen, zoals kankercellen, op te ruimen.
Het immuunsysteem
Het immuunsysteem is te vergelijken met de antivirusscanner in je computer. Een deel van het zoeken naar ziekmakende indringers noemt men het verworven immuunsysteem ('adapative immune system') en dat heeft geleerd van eerdere besmettingen of vaccinaties. Het andere deel is het zogenaamde aangeboren immuunsysteem ('innane immune system') en dat is te vergelijken met wat men in de wereld van computervirussen een heuristische scan noemt: er wordt niet gescand op specifieke bedreigingen, maar meer op non-specifieke gedragingen van onbekende aanvallers. Het zoekt dus naar iets wat niet klopt, maar het weet niet precies wat het probleem is.
Olijfolie en het Immuunsysteem
Deze non-specifieke afweer in het lichaam vormt eigenlijk de frontlijn van de bescherming tegen schadelijke micro-organismen. Het is al langer bekend dat voortdurende tekorten aan vitamines en mineralen een negatieve invloed kan hebben op de werking van het immuunsysteem. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat het regelmatig consumeren van extra vierge olijfolie kan zorgen voor verlagingen van belangrijke immunologische parameters. De meervoudig onverzadigde vetzuren in extra vierge olijfolie zijn betrokken bij het reguleren van ontstekingsprocessen en kunnen mogelijk zelfs effectief ingezet worden bij de behandeling van sommige auto-immuunziekten.
Reumatoïde artritis
Bij reumatoïde artritis is het afweersysteem van het lichaam ontregeld, waardoor je chronische ontstekingen in de gewrichten krijgt. Nog steeds is niet precies bekend welke oorzaken het ontstaan en verloop van dit ziektebeeld veroorzaken, maar men vermoedt dat ook het voedingspatroon daarop een bepalende invloed kan hebben.
Olijfolie en Artritis
Wetenschappelijk onderzoek doet vermoeden dat het regelmatig consumeren van extra vierge olijfolie de kans op het ontstaan van reumatoïde artritis kan verminderen. Het onderzoek toonde aan dat, mensen die geen of weinig extra vierge olijfolie gebruiken, een 2.5 keer grotere kans hadden op het ontwikkelen van reumatoïde artritis dan mensen die wél veel extra vierge olijfolie in hun dieet opnamen. Hoewel het mechanisme nog niet precies duidelijk is, wordt gedacht dat de in extra vierge olijfolie aanwezige oleuropeïne en verschillende andere antioxidanten een rol spelen bij het proces.
Meer recent onderzoek toonde ook al de gunstige effecten aan van consumptie van extra vierge olijfolie op de ontstekingswaarden die horen bij reumatoïde artritis. De onderzoekers adviseren patiënten om (meer) extra vierge olijfolie (en noten) te gaan consumeren, zeker als hun reumatische klachten ernstig of langdurig zijn.
Koop je gezonde biologische Yakelos extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis.
Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor Yakelos olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿