Salade Caprese met Rode biet

Geen enkele Italiaan zal verontwaardigd reageren als je wat aan de befaamde Salade Caprese 'sleutelt'. Het is namelijk geen klassieke salade, maar een vrij recente creatie die stamt uit het jaar 1924. Zelfs in Italië zijn er als gevolg daarvan enkele heerlijke variaties ontstaan en de winterse versie vervangt de schijfjes tomaten met schijfjes rode biet. De heerlijke aardse smaak van gekookte rode biet harmonieert perfect met die van de mozzarella. De extra vierge olijfolie is natuurlijk ook supergezond.


Niet iedereen heeft in de donkere en wat treurige wintermaanden immers zin in frisse salades. Maar salades zijn gezond en passen binnen de meeste diëten, zelfs binnen het koolhydraatarm dieet. 


Stel je bovendien eens voor dat je deze salade op tafel zet en nonchalant meldt dat dit een insalata caprese con barbabietola rossa is. Iedereen aan tafel zal onder de indruk zijn van je culinaire prestatie.


Rode biet verlaagt de bloeddruk

En rode biet is veel gezonder dan de meeste mensen denken. Rode biet zit namelijk bomvol nitraat. Dat nitraat in rode biet wordt in het lichaam omgezet in nitriet en dat heeft een vaatverwijdend effect waardoor de doorstroming van het bloed verbeterd wordt en dus ook meer zuurstof meegevoerd kan worden. Datzelfde vaatverwijdend effect heeft tegelijkertijd ook een bloeddrukverlagend effect: als de bloedvaten wijder zijn, kan er immers meer bloed doorheen en zal de druk dalen. 


Rode biet zorgt voor minder kans op osteoporose

Ook is rode biet een rijke bron van het element boron. Wetenschappers denken dat boron door het menselijk lichaam op ongeveer dezelfde manier wordt verwerkt als andere mineralen, zoals magnesium en fosfor. Onderzoek lijkt uit te wijzen dat boron belangrijk zou kunnen zijn om de oestrogeenniveaus in het lichaam van oudere vrouwen na de menopauze (postmenopausal) te verhogen. Die menopauze zorgt vaak voor brozere botten (osteoporose). Het hormoon oestrogeen is belangrijk om gezonde botstructuren te behouden en tevens voor het geestelijk welbevinden en de fijne motoriek.  


Ingrediënten:

- Eén rode biet (in plakjes gesneden)

- Eén mozzarella (in plakjes gesneden)

- Zeezout en peper (naar smaak)

- Extra vierge olijfolie


Bereiding:

- Koop in de supermarkt een pakje voorgekookte rode bieten, al mag je zelf uiteraard ook verse rode bieten koken.

- Snijd de rode biet en de mozzarella in plakjes van ongeveer dezelfde dikte

- Peper en zeezout naar smaak toevoegen (zout vinden we zelf niet zo nodig)

- Sprenkel ruimhartig extra vierge olijfolie over je insalata caprese con barbabietola rossa.


Koop je gezonde biologische Yakelos extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier 

Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?

Vandaag besteld is morgen in huis.  

Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor Yakelos olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿

Over de schrijver
Reactie plaatsen