U kent vermoedelijk wel de aioli, die Franse knoflooksaus die tegenwoordig in iedere supermarkt te verkrijgen is. Er bestaan er in de landen rondom de Middellandse Zee diverse 'soortgenoten' van aioli. Denk aan de Spaanse mojo de ajo of de Italiaanse agliata, maar de Libanese toum is wat minder bekend. Toum ofwel Libanese knoflooksaus is een van de belangrijkste sauzen in de Libanese keuken.
Toum wordt traditioneel gemaakt van extra vierge olijfolie, behoorlijk wat knoflook, citroensap en zout. Het is weer eens het bewijs van het feit dat je met een paar eenvoudige ingrediënten een fantastische en smaakvolle saus kunt creëren.
Het is een romige, dikke saus met een wat zalvige structuur, vergelijkbaar met mayonaise, maar dan gemaakt zonder eieren, waardoor toum zelfs ideaal is voor veganisten.
Hoewel er maar een paar ingrediënten worden gebruikt, bestaan er van toum toch behoorlijk wat variaties. De recepten worden binnen een familie van generatie op generatie doorgegeven. Er bestaat ook een populaire variatie in Libanon waar munt aan wordt toegevoegd om de saus wat frisser van smaak te maken.
Herkomst van het woord 'toum'
Voor de mensen, die zich afvragen waar het woord 'toum' vandaan komt is het antwoord eenvoudig: het is afgeleid van het Arabische woord tum dat 'knoflook' betekent. In sommige Libanese families wordt de saus zeit wa toum ('olie en knoflook') genoemd.
Toum is perfect voor veel gerechten
Deze knoflooksaus is de perfecte begeleider van zoveel gerechten, maar vooral gegrilde kip zoals shoarma of kebab. Door het overvloedige gebruik van verse knoflook ontstaat een pittige smaaksensatie. Zelfs op een cracker doet toum wonderen.
Wij van Yakelos hebben onderzoek verricht en het blijkt dat een lichtere, meer delicate olijfolie, zoals onze Terra Delyssa extra vierge olijfolie, de toum iets minder bitter van smaak maakt. Daardoor wordt de knoflooksaus ook geschikt voor wat mildere gerechten, zoals visgerechten of vegetarische gerechten.
Ingrediënten:
[deze keer doen we het in verhoudingen, zodat je zelf de hoeveelheid te maken toum kunt berekenen]
- Twee delen knoflookteentjes (gepeld)
- Eén deel versgeperst citroensap
- Vier delen extra vierge olijfolie
- Twee theelepels zout (of minder indien gewenst)
Bereiding:
- Vermaal de knoflook met het zout in een foodprocessor tot een gladde massa.
- Dan voeg je – één scheutje per keer – de olijfolie toe totdat het mengsel is geëmulgeerd.
- Meng tenslotte het citroensap door het mengsel.
Opmerking:
Emulgeren is het proces, waarbij twee lastig te mengen vloeistoffen, bijvoorbeeld water en vet toch (soms tijdelijk) worden gemengd.
Koop je gezonde biologische Yakelos extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis.
Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor Yakelos olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿