We weten het natuurlijk al veel langer dan vandaag: extra vierge olijfolie heeft positieve effecten op de gezondheid van je hart. Maar, zo vroegen een aantal Amerikaanse onderzoekers zich af, hoeveel extra vierge olijfolie moet iemand dan consumeren om die positieve effecten te bereiken?
Recipe for Heart Health
Aan een onderzoek met de ietwat speelse naam 'Recipe for Heart Health' namen (slechts) 40 mensen deel die het risico liepen om hart- en vaatziekten te ontwikkelen. Die deelnemers werden willekeurig gekozen om elke dag ofwel een 'lage' hoeveelheid (minder dan een theelepel) extra vierge olijfolie ofwel een 'hoge' hoeveelheid (vier eetlepels) te consumeren.
Eén of vier theelepels per dag lijkt niet veel en het verschil tussen beide lijkt ook te verwaarlozen. Hoe doe je dat als je niet gewend bent om extra vierge olijfolie te gebruiken? Denk eens aan een heerlijke salade. Voor ieder jaargetijde is er wel een geschikte salade te bedenken. En wat is een salade zonder een scheut extra vierge olijfolie?
Na de eerste periode van vier weken volgde een week lang een zogenaamde 'washout' periode. Daarna stapten de deelnemers over op het andere olijfoliepatroon. Tegelijkertijd hielden de deelnemers zijn aan een vegetarisch of veganistisch dieet van verse voedingsmiddelen. Door te kiezen voor een vegetarisch of veganistisch dieet werd een 'verstoring' van dierlijke vetten op de uitkomsten van het onderzoek vermeden.
Resultaten van het onderzoek
De onderzoekers ontdekten, dat onafhankelijk van de hoeveelheid, het consumeren van extra vierge olijfolie de waarden van LDL-cholesterol verminderde. Bij een hoog LDL-cholesterol heb je meer kans hebt op vernauwingen in je slagaders. De LDL-deeltjes hopen zich op in de bloedvaten. Daarom wordt LDL het slechte cholesterol genoemd. Het is één van de belangrijkste oorzaken van slagaderverkalking en dat probleem is de grootste veroorzaker van hart- en vaatziekten. Een hoog cholesterolgehalte is daarom een risicofactor voor hart- en vaatziekten.
De onderzoekers ontdekten bovendien dat, hoewel het dagelijks consumeren van extra vierge olijfolie echt helpt, ook andere elementen van je dieet een belangrijke rol kunnen spelen bij het behalen van gezondheidsvoordelen. Omdat de deelnemers zich moesten houden aan een vegetarisch of veganistisch dieet werd rood en bewerkt vlees, toegevoegde suikers en verzadigde vetten uiteraard niet gegeten. Ze aten daardoor automatisch meer plantaardige vetten (uit avocado's, noten, zaden en olijven). Dat had natuurlijk ook weer een bijdrage aan die gemeten significante verlagingen van de niveaus van het LDL-cholesterol van de deelnemers.
Olijfolie in het Mediterrane dieet
Het maakt dus wel degelijk uit waar je je vetten vandaan haalt. Als je voedingspatroon voornamelijk bestaat uit plantaardige (onverzadigde) vetten en slechts in beperkte mate uit (verzadigde) dierlijke vetten, dan zijn de effecten op je hart positiever dan indien je alleen maar extra vierge olijfolie gebruikt[2]. En dat voedingspatroon lijkt al behoorlijk op het zo geroemde Mediterrane dieet.
[1] Krenek et al: Recipe for Heart Health: A Randomized Crossover Trial on Cardiometabolic Effects of Extra Virgin Olive Oil Within a Whole‐Food Plant‐Based Vegan Diet in Journal of the American Heart Association - 2024.
[2] Flynn et al: Is Extra Virgin Olive Oil the Critical Ingredient Driving the Health Benefits of a Mediterranean Diet? A Narrative Review in Nutrients - 2023
Koop je gezonde biologische Yakelos extra vierge olijfolie 🍀 -->> hier
Wist je dat wij kosteloos versturen binnen Nederland en Belgie?
Vandaag besteld is morgen in huis.
Ontdek ons gloednieuwe aanbod: een abonnement voor Yakelos olijfolie! Profiteer van het gemak en geniet altijd van heerlijke olijfolie binnen handbereik. 🌿🌿